5 jesiennych produktów wzmacniających serce i sposoby, w jakie możesz przyrządzić z nich potrawy.
Czyż nie wspaniała jest obfitość i różnorodność jesiennych potraw? Jesienne dania są pełne składników wspomagających i wzmacniających najważniejszy mięsień w naszych ciałach – serce.
Przedstawiamy dziś zdrowe dla serca produkty jesieni, które być może zagoszczą wśród Twoich ulubionych jesiennych dań:
-
Winogrona
Winogrona (zielone, czerwona i czarne) są obfitością sezonu. Zawierają korzystne dla organizmu antyoksydanty i polifenole, wliczając w to flawonoidy i resweratrole. Te mają silne przeciwzapalne działanie, a co najważniejsze odgrywają istotną rolę we wspieraniu zdrowia serca.
Jak jeść:
Winogrona są popularne jako miła odświeżającą przekąską na każdą porę dnia. Jednak bardzo dobrze sprawdzają się w roli owsianki. Jednak nie takiej gotowanej, lecz pozostawionej na minimum 2 godziny lub całą noc, aż nasiona namokną i całość nabierze smaku. Winogrona można również dodać do sałatki z liśćmi i delikatnym miękkim biały serem lub zdecydowanie – z dojrzewającym. Sprawdzą się również wspaniale zblendowane z wybranymi dodatkami w owocowym smoothie.
-
Dynia
Spełnia się nie tylko w czasie Halloween, ale także króluje w kuchni i jest zdrowa dla Twojego serca. Dynia jest bogata w potas. Wystarczy jedna filiżanka miąższu z dyni, aby zapewnić organizmowi 500 mg tego cennego dla serca pierwiastka. I ta sama ilość jest napakowana 6 gramami zdrowego dla jelit błonnika.
Jak jeść:
Dodaj purée z dyni do swojej porannej gorącej owsianki, do smoothie, jesiennych korzennych muffinek, naleśników … a w Twoim domu zagości prawdziwy cynamonowo-dyniowy aromat jesieni.
-
Dynia piżmowa
Dynia w kształcie dzwonu. Jej zbory odbywają się od połowy sierpnia i przez cały listopad. Jej intensywnie pomarańczowy miąższ napakowany jest ratującym wzrok beta-karotenem. Jest to również superfood dla serca.
Jedna filiżanka upieczonej dyni zawiera ilość białka niezbędną na cały dzień i tyle potasu ile ziemniak, co jest niezbędne dla zachowania zdrowego ciśnienia krwi.
Jak jeść:
Dynia piżmowa sprawdza się wspaniale pieczona, grillowana, gotowana na parze, smażona z innymi warzywami lub w risotto, a także pokrojona w kostkę i marynowana. Gdy następnym razem będziesz piec muffiny, wymień pół kostki masła lub olej na filiżankę zmielonej dyni.
-
Jabłka
Te sezonowe piękności odpowiadają nie tylko za smak i aromat jesiennych aromatycznych deserów. Badania pokazują, że jedzenie codziennie jabłek potrafi obniżyć poziom cholesterolu i innych markerów związanych z chorobami serca.
Pektyna – rozpyszczalny błonnik jest odpowiedzialna za obniżenie cholesterolu. Blokuj go w jelitach i motywuje ciało do zużycia go zamiast odkładania.
Jak jeść:
Jabłka to super przekąska. Ale możesz je również pokroić i wrzucić do sałatki, zjeść pokropione olejem kokosowym, jako dodatek do obiadu lub upiec je wraz z pikantnymi przyprawami. Możesz je oczywiście również klasycznie zmiksować i wypić w smoothie lub w soku owocowym napakowanym witaminami.
-
Jarmuż
Ten ciemnolistny okaz jest dostępny przez cały rok, ale jest go najwięcej od późnej jesieni do wczesnej zimy.
Poza tym, że jarmuż jest fantastyczny dla zdrowia oczu, zawiera również ogromne ilości wapnia (359 mg przypada na 2 filiżanki upieczonych liści).
Popularny pogląd, że wapń jest najbardziej potrzebny kościom, okazuje się nieprawdą. Jest on również ogromnie niezbędny naszemu sercu. Wapń razem z magnezem i potasem regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo wapń odgrywa istotną rolę w utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała.Jak jeść:
Jarmuż jest przepyszny drobno posiekany i dodany do sałatki. Nigdy nie więdnie jak sałaty i utrzymuje swą chrupkość wiele godzin. Świetnie również smakuje polany sosem czosnkowym lub jako składnik pieczonych dań. Np. Lasagna z jarmużem lub zapiekanka makaronowo-serowa. Sprawdzi się również wspaniale smażony lub duszony. Polecamy szakszukę na śniadanie.
Następnym razem, gdy będziesz stać przed stoiskiem z warzywami i owocami tej jesieni, rozważ wybranie 5 jesiennych produktów wzmacniających serce.