Maca – superjedzenie to roślina – cud, porastająca płaskowyże w Andach na terenie Peru.
Maca, zwana superjedzeniem pochodzi z tej samej rodziny co chrzan, a jej aromat przypomina karmel. Jej korzenie mają zbawienne właściwości lecznicze.
Właściwości odżywcze tego korzenia są coraz bardziej docenianie i korzeń staje się bardzo popularny na zachodzie Europy.
Najważniejszą wartością Macy jest to, że jest ona adaptogenem. Znaczy to, ze korzeń dostosowuje się do sytuacji i stanu organizmu i każdy przypadek leczy indywidualnie – w zależności od jego potrzeb.
Maca – superjedzenie jest używana w Peruwiańskiej kuchni od tysięcy lat. Nie ma udokumentowanych przypadków jej szkodliwość, natomiast jest wiele dowodów na jej korzystne działanie na organizm człowieka.
Korzyści ze spożywanie Macy:
- Więcej energii – Maca pobudza organizm bez stresowania nadnerczy, jak ma to w zwyczaju kawa
- Zwiększa libido i funkcje seksualne – Maca jest afrodyzjakiem. Działa energetycznie na kobiety i mężczyzn.
- Zwiększa płodność – czarna Maca poprawia jakość spermy, zwiększając ilość plemników, a czerwona Maca harmonizuje gospodarkę hormonalną u kobiet i reguluje cykle menstruacyjne. Maca zawiera różnorodne aminokwasy, które regulują ilość hormonów w orgaznizmie.
- Eliminuje depresję, poprawia nastrój – gdy spozywana regularnie, Maca wpływa na dobry nastrój. Posiada tzw. macamidy, które zmniejszają niepokój i depresje.
- Eliminuje negatywne objawy menopauzy
Wpływa na koncentrację i pamięć, powoduje tzw. „jasny umysł” – czarna Maca wspomaga pamięć i procesy nauczania. Jest bezpieczna dla dzieci i dorosłych. - Wzmaga cyrkulację krwi
- Pomaga zwalczyć trądzik – regulując balans hormonalny, leczy wszelkie niedoskonałości na skórze
Jak spożywać Macę?
Maca – superjedzenie występuje w formie proszku lub żelu. Pierwsza to zmielony korzeń natomiast żel jest poddany obróbce cieplnej. Nie posiada już wszystkich enzymów, jednak nadal zawarte są w niej wartości odżywcze.
Macy nie da się przedawkować. Jednak optymalnie należy spożywać ją w ilości 2-4 łyżeczek dziennie. Organizm w większości sam daje znaki czy potrzebuje jej więcej czy mniej. Można ja dodawać do napoi (nie gotować), jogurtów, shakeów i porannych smoothie lub posypywać nią potrawy. Maca nadaje słodkawy smak potrawom i drożdżowo-karmelowy aromat. Jeśli zapach jest uciążliwy, na rynku można spotkać również kapsułki z Macą.
Maca na każdego zadziała inaczej. Jest adaptogenem i działa wybiórczo w tych rejonach, w których organizm potrzebuje pomocy.