Gdy jesień za oknem, na choroby uodporni nas naturalna szczepionka przeciw grypie. Zapewni nam ona zdrowie, aż do czasu ciepłych kwietniowo-majowych dni.
Składniki:
- Sok z 6 cytryn
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżki miodu organicznego
- 3 szklanki 100% naturalnego soku ananasowego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Przepis:
Dokładnie zblendować wszystkie składniki. Trzymać w szklanej butelce.
Dawkowanie:
Gdy tylko poczujesz choćby lekkie osłabienie, pij małymi łyczkami 4 filiżanki dziennie, aż objawy ustąpią.
„Napój jest bogaty w witaminę C, składniki przeciwwirusowe, przeciwzapalne, znakomicie poprawiający krążenie krwi a tym samym silnie stymulujący układ odpornościowy do walki z intruzami.”
„(…) potężne korzyści zdrowotne zawdzięcza witaminom, minerałom, kwasom owocowym i bromelainie – enzymówi o wielu właściwościach leczniczych. Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne poprzez hamowanie procesu syntezy prostaglandyn prozapalnych, które wywołują ból i stany zapalne.”
UWAGA! Ananas nie jest dla wszystkich.
Osoby, które mają alergię na pszenicę, seler, marchew, koper włoski czy pyłki traw, mogą być uczulone także na bromelainę zawartą w ananasie. Dlatego alergicy, a także osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność, jak również te zmagające się z chorobami wątroby i nerek, nie powinny jeść owoców ananasa i pić wyciśniętego z nich soku. Nie powinno się jeść surowego ananasa w trakcie antybiotykoterapii. Z ostrożnością do ananasa powinny podejść także przyszłe mamy. Co prawda nie ma jasnych dowodów naukowych na szkodliwy wpływ tego owocu na zdrowie ciężarnych, ale niektórzy badacze sugerują, że niedojrzały ananas i sok z jego liści są szkodliwe dla kobiet w ciąży i mogą przyspieszyć poród. Dlatego należy zachować umiar.”