5 jesiennych produktów wzmacniających serce i sposoby, w jakie możesz przyrządzić z nich potrawy.
Czyż nie wspaniała jest obfitość i różnorodność jesiennych potraw? Jesienne dania są pełne składników wspomagających i wzmacniających najważniejszy mięsień w naszych ciałach – serce.
Wszystko zaczyna się od starohinduskiej sztuki leczenia, tzw. Ayurvedy.
Opiera się ona na założeniu, że pełne zdrowie można uzyskać tylko dzięki harmonijnemu funkcjonowaniu ciała i duszy. Według niej każdy człowiek posiada swój własny model energetyczny.
Odpowiednie ułożenia palców, czyli tzw. mudry, pozwalają kontrolować prawidłowy przepływ energii w organizmie, a tym samym zwalczać wiele chorób i dolegliwości.
Malutkim dzieciom trudno wypić niesmaczne lekarstwa.
Dodatkowo wiele z nich ma szkodliwy lub niekorzystny dla małych organizmów skład.
Specjalnie na potrzeby wybrednych podniebień, a także z troski o wrażliwe brzuszki, przedstawiamy smaczny i słodki syrop na kaszel dla małych dzieci zrobiony z cebuli. Możesz go bez przygotować samemu w domu. Pomoże na kaszel, ból gardła i wzmocni odporność malucha.
Właściwości lecznicze dziurawca znane są ludziom już od tysięcy lat. Używano go już w starożytnej Grecji. Niegdyś określany był mianem magicznego zioła „na nerwy.
Dziś jest cenionym i powszechnie wykorzystywanym zielem. Sprawdza się szczególnie jako środek uspokajający, przeciwdepresyjny, wspomagający trawienie oraz przyspieszający gojenie ran.
Echinacea to wspaniała roślina na wzmocnienie odporności.
Echinacea – inaczej zwaną Jeżówką, to kwiecista roślina, często stosowana w leczeniu przeziębień i infekcji. Ma bardzo silne działanie wzmacniające odporność. Badania wskazują na fakt, że potrafi zmniejszyć ryzyko zachorowania o 20%, a chory organizm szybciej przywrócić do zdrowia.
Pieprz Cayenne posiada niesamowita właściwość:
Jest w stanie zapobiec lub zatrzymać atak serca!
Amerykański zielarz Dr.Christopher w przeciągu jego 35-letniej kariery medycznej, nigdy nie stracił pacjenta z atakiem serca.
Każdemu pacjentowi podczas ataku podawał herbatę lub tynkturę z pieprzu Cayenne.
Przepisy poniżej.
Maca – superjedzenie to roślina – cud, porastająca płaskowyże w Andach na terenie Peru.
Maca, zwana superjedzeniem pochodzi z tej samej rodziny co chrzan, a jej aromat przypomina karmel. Jej korzenie mają zbawienne właściwości lecznicze.
Właściwości odżywcze tego korzenia są coraz bardziej docenianie i korzeń staje się bardzo popularny na zachodzie Europy.
Najważniejszą wartością Macy jest to, że jest ona adaptogenem. Znaczy to, ze korzeń dostosowuje się do sytuacji i stanu organizmu i każdy przypadek leczy indywidualnie – w zależności od jego potrzeb.
Nalewka z imbiru na mdłości, zatrucia, infekcje wirusowe (też te pokarmowe lub spowodowane ciążą)
Nalewka z imbiru jest bardzo skuteczna we wszelkich rodzajach mdłości i zatruć. Leczy mdłości spowodawane złą dietą, wirusami (tzw. jelitówki) lub ciążą. Dodatkowo imbir bardzo wspomaga odporność całego organizmu, wzmaga cyrkulację krwi i zwalcza wirusy, szczególnie w układzie pokarmowym i oddechowym.
Napój majerankowy na napady kaszlu to sprawdzony przepis babć i mam. Jest ogromnie pomocny przy intensywnym kaszlu. Szybko go łagodzi, uspokaja i nawilża podrażnione gardło. Najlepiej sprawdza się wieczorem, gdy kaszel nie pozwala zasnąć. Dodatkowo rozgrzewa organizm.